Atlas of Weed Mapping
1. Auflage April 2016
488 Seiten, Hardcover
Monographie
Unkräuter werden unterschiedlich definiert, als Pflanzen, die dort wachsen, wo sie nicht wachsen sollen, oder als Pflanzen, die störend sind. Unkräuter betreffen jeden weltweit, denn sie verringern den Ernteertrag und die Qualität, verzögern oder stören die Ernte, sind Störfaktoren in Tierfutter, wirken sich negativ auf die Tiergesundheit aus, verhindern, dass Wasser fließen kann, sind Pflanzenparasiten usw. Schätzungen gehen davon aus, dass durch Unkräuter jährlich Ernteverluste in Milliardenhöhe hervorgerufen werden. Auch die weltweiten Kosten für die Eindämmung von Unkräuter geht in die Milliarden.
Der Atlas of Weed Mapping bietet einen Überblick über das Vorkommen der weltweit häufigsten Unkräuter und konzentriert sich vor allem auf diese Inhalte und Themen:
- Anbaumethoden und Erläuterung der weltweiten Verteilung von Unkräutern
- Kartierung invasiver Pflanzen
- Wasserpflanzen und Pflanzen in Feuchtgebieten mit histologischen Einzelheiten zu den einzelnen Pflanzen
- Theoretische und praktische Aspekte der Kartierung von Unkräutern
- Aspekte der Dokumentation von Resistenzen gegen Herbizide
- Biodiversität, seltene Unkräuter und Dominanz der häufigsten Unkräuter
Diese neue Charakterisierung der anthropogenetischen Vegetation, reich illustriert und mit mehr als 800 Abbildungen sowie eine ganzen Reihe von Tabellen, ist für Leser aus einer Vielzahl von Fachrichtungen interessant, z. B. Landwirtschaft, Botanik, Ökologie, Geobotanik und Erforschung von Pflanzengesellschaften. Mehr als 100 Experten haben an diesem einmaligen Atlas mitgearbeitet.
Introduction
Part I: Continental views of weed infestation maps
H. Kraehmer
Chapter 1. Europe
Wheat
Maize
Oilseed rape
Chapter 2. Asia
Rice
Wheat
Maize
Chapter 3. North America
Maize
Soybean
Wheat
Canola
Chapter 4. South America
Soybean
Maize
Sugar cane
Wheat
Chapter 5. Africa
Wheat
Maize
Cassava
Chapter 6. Australia
Wheat
Part II: Special crop view / mapping of cotton weeds
G. Economou, A. Uludag, H. Kraehmer
Chapter 7. Cotton cultivation
Chapter 8. Global cotton weed distribution
Chapter 9. Farming practices and weed infestation
Chapter 10. Summary on global cotton weed distribution
Part III: Invasive weed species
H. Kraehmer
Chapter 11. Overview on selected problems
Part IV: Global zones with similar weed infestation
H. Kraehmer
Chapter 12. Introduction
Chapter 13. Cereal weed belts
Chapter 14. Maize weed belts and areas of similar weed infestation
Chapter 15. Soybean weed zones and areas
Chapter 16. Rice weed belts
Part V: General observations over all infested sites
H. Kraehmer
Chapter 17. Ranks and number of weed species in a defined crop
Chapter 18. Specialization of weeds and biodiversity
Part VI: Answers to key questions: What makes which weed grow where and when?
H. Kraehmer
Chapter 19. Weeds as crop companions
Chapter 20. Can we associate weeds with specific environmental conditions?
Chapter 21. What makes weeds grow in monocultures, what makes them compete with the crop and with other weeds?
Part VII: Aesthetics, rare weeds and production objectives in agriculture
H. Kraehmer
Chapter 22. Rare weeds in arable crops and aesthetics - Harmony or hunger?
Part VIII: Weeds in meadows, pasture and rangeland
H. Kraehmer
Chapter 23. Overview
Part IX: Aquatic and wetland weeds
H. Kraehmer
Chapter 24. Introduction
Chapter 25. Morphological adaptation to water
Chapter 26. Aerenchyma within the stem
Chapter 27. Stem and vascular bundle modifications
Chapter 28. The root
Chapter 29. The leaf
Chapter 30. Vegetative propagation
Chapter 31. Aesthetics, species attractiveness and rare aquatic species
Chapter 32. Growing conditions of aquatic plants
Chapter 33. Dominance and noxious effects of selected aquatic and wetland species
Chapter 34. Adaptation of terrestrial weeds to water stress
Chapter 35. Weeds in rice
Part X: Which ecological rules described in textbooks will help us to understand the unevenness of weed species distribution?
H. Kraehmer
Chapter 36. Asymmetric competition within arable crops
Chapter 37. Comparison of closely related species and their ability to grow as weeds in crops
Part XI: Factors contributing to the spatial distribution of weed resistance - a map based analysis
Martin Hess, Johannes Herrmann, Hansjörg Krähmer and Roland Beffa
Chapter 38. How does Alopecurus myosuroides resistance change over years?
Chapter 39. Weeds to watch
Part XII: Conflict between the dominance of some weeds and the intention to preserve rare species
H. Kraehmer
Chapter 40. Can we shape nature as we want it to look like?
Part XIII: Weed data collection, analysis and presentation of results
M. Koláøová and P. Hamouz
Chapter 41 Introduction to weed mapping methodology
Chapter 42 Data collection
Chapter 43 Approaches to the analysis of weed distribution
Chapter 44 Presentation of weed mapping results
Part XIV: Attachments
Index